Powered By Blogger

Friday, September 3, 2010

SAMBAL TUMIS TEMPOYAK

Ikut rcp org Negeri Sembilan

Bahan-bahan:
1. Ikan Bilis (dibuang kepala dan tahi)kalau yang gred baik lagi bagus sebab rangup
2. Cili boh (lebih baik kalau buat sendiri dari cili kering)
3. Bawang besar dihiris melintang selebar 0.5cm
4. Tempoyak
5. Gula merah satu camca teh
6. Garam secukup rasa
7. Sedikit air

Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis sampai garing dan toskan
2. Tumis lada dengan bawang besar yang dihiris sampai garing
3. Masukkan tempoyak dan sedikit air - sekadar memekatkan kuah
4. Masukkan 1 camca teh gula merah dan garam secukup rasa
5. Bila kuah dah mendidih dan agak pekat, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaul rata-rata
6. Bila kuah makin sedikit dan memekat, angkat

No comments: