Powered By Blogger

Wednesday, September 8, 2010

APAM PISANG

ambik dari MaDiha FP

APAM PISANG
(sumber SIL)

Bahan2
2 cawan pisang yang dilecek
2 cawan gula – MaDiHa guna 1 ½ cwn sj
2 cawan santan
5 1/4 cawan tepung gandum]
2 s/k soda bikarbonat] diayak bersama

Cara2 Membuat
1. Panaskan periuk kukusan dengan diisikan air secukupnya.
2. Satukan pisang, gula dan santan. Gaulkan sehingga gula agak hancur.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran 45 minit

Note : MaDiHa buat ½ adunan sahaja. Dan menggunakan acuan kecil jadi masa mengukus lebih singkat.. tp kena kukus berulang2 utk menghabiskan adunan

No comments: