Powered By Blogger

Friday, September 3, 2010

LAPIS KACANG HIJAU

sumber:kakliza

Bahan-bahan
3 cawan gula pasir
6 cawan santan, dari 2 biji kelapa
1 1/2 cawan tepung sagu
3 cawan tepung kacang hijau
Pewarna kuning dan hijau

Cara membuatnya
· Tepung sagu dan tepung kacang hijau dimasukkan ke dalam mangkuk pengadun.
· Masukkan gula dan santan. Kacau semuanya hingga sebati dan hingga gula larut.
· Kemudian tapis bancuhan.
· Bahagi kepada dua, satu diwarnakan kuning dan satu lagi diwarnakan kuning.
· Sediakan loyang yang telah dilenser minyak. Ambil satu senduk adunan kuning dan ratakan ke dalamnya. Kukus selama lima minit.
· Ambil satu senduk adunan hijau dan lapiskan ke atas adunan kuning tadi dan kukus lagi selama lima minit.
· Ulang proses melapis hingga semua adunan habis digunakan. Lapisan terakhir hendaklah dikukus selama sepuluh minit.

Nota:
* Tutup periuk kukus hendaklah dibalut dengan kain supaya wap air tidak jatuh ke atas kuih. Sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan."

No comments: