Powered By Blogger

Friday, September 3, 2010

Resepi Satay dan Kuah Kacang

(kalau terajin nak cuba masa raya nanti..)
Koleksi Resepi Dari Puan Puti Mazura -

SATAY
1. 1 kg daging lembu/kambing/ayam(buang urat daging,cuci dan tos. Potong daging tipis & memanjang).
2. 2 sudu makan gula merah/tebu/melaka/kabung
3. 2 sudu teh garam
4. Lidi sate secukupnya, rendam dalam air, semalaman.
Untuk dikisar:
5. 2 camca jintan halus
6. 1 sudu makan lada putih
7. 3 sudu makan ketumbar biji
8. 2 inci lengkuas
9. 2 inci halia
10. 1 inci kunyit
11. 4 batang serai
12. 6 ulas bawang putih

Untuk memanggang
13. 1 mangkuk minyak kacang/minyak masak
14. 4 sudu gula merah/pasir
15. Air lebihan perapan (yang jatuh dalam bekas tu lah)
16. 4 batang serai, dititik dan diikat untuk buat macam berus

Campurkan bahan 13, 14 dan 15 (lepas ni dipanggil campuran minyak)

Cara-caranya:
1. Kisar bahan yang disebutkan tetapi jangan terlalu halus.
2. Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging bersama gula, garam dan perap selama 2 jam
3. Cucukkan sate pada lidi
4. Simpan dalam petisejuk semalaman (atau sekurang-kurangnya 5 jam).
5. Siapkan tempat bara untuk memanggang
6. Susunkan sate diatas grill pembakar
7. Semasa membakar renjis/sapukan campuran minyak pada sate.
8. Balik-balikkan dan bakar sehingga masak.
9. Hidangkan dengan kuah kacang, timun, bawang dan nasi himpit.

Kuah Kacang/Satay
1. 5 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
2. 15 tangkai cili kering, direbus dan bersihkan
3. 10 ulas bawang merah, hiris kasar
4. 5 ulas bawang putih, ketuk dengan pisau
5. 1 inci lengkuas, hiris kasar
6. 5 batang serai
7. setengah cawan minyak masak
8. 2-3 sudu teh garam
9. 1 inci persegi belacan Melaka, dibakar
10. 1 cawan gula merah (atau gula pasir)
11. Air , cukup untuk kepekatan yang dikehendaki
12* Optional - sotong rendam yang dipotong kecil/sotong kering yang dah direndam dan dipotong kecil/daging yang disiat - anggaran 2 cawan. - Ini kalau untuk makan dengan nasi himpit, bukan sebagai kuah satay.
13. Optional - asam gelugor (5-6 keping)
Cara
1. Blend bahan-bahan no. 2, 3, 4, 5 & 9.
2. Pijarkan minyak dalam kuali yang tebal dan agak dalam
3. Tumiskan bahan yang dah di blend, kacau selalu, goreng hingga
garing.
4. Masukkan air dan serai, kacau, biar sampai menggelegak
5. Masukkan kacang dan gaul rata.
6. Masukkan sotong(kalau guna) dan asam gelugor (jika guna)
7. Kecilkan api dan biar masak hingga keluar minyak.
8. Masukkan daging siat (kalau guna)
9. Masukkan gula, kacau rata dan biarkan lagi atas api selama lebih
kurang 15 minit.
10. Adjust rasa garam dan gulanya.
11. Sejukkan sebelum menghidang.

Note:
1. Sebenarnya rasa asli kuah kacang ni, tak ada rasa masam. For
instance, Sate Samuri tu, kuah kacangnya cuma kacang dan gula (+ bawang bawang tu lah...), then letakkan sambal tumis untuk pedaskan.
2. Tapi kalau nak juga ada rasa masam, I would suggest guna asam
gelugor instead of asam jawa.
3. Cuba lah masak kuah satay ni selama mana yang boleh, supaya minyak daripada kacang akan keluar dan jadikan isi lebih garing dan kuah lebih lemak. Jangan sampai hangus pulak. Api biar sederhana ye...
4. Pastikan gula dimasukkan last sekali.

No comments: