ini lagi..........
sumber; sifu chef
1..Mufin Pisang
Mufin kadangkala keras kerana ia dikacau terlalu lama. Jika adunan sedikit berketul, tak apa (macam cekodok). Kacau satu hala saja dan sebaik-baiknya kacau dengan tangan (kecuali proses pertama memukul gula dengan mentega).
Mufin Pisang
150 ml minyak
150 ml susu segar
150 ml gula kastor
100 g telur
250 g tepung gandum
15 g serbuk penaik
80 g pisang ranum, dilecek
Campur 4 bahan pertama hingga sebati.
Masukkan tepung dan serbuk penaik yg telah diayak.
Bubuh pisang, kacau. Isikan ke dlm cawan kertas yg diletak dlm tin mufin. Bakar pada 190 C selama 20 min.
2..BENGKANG PISANG
400 g pisang berangan/emas/rastali
50 g gula merah } dimasak & ditapis
100 ml air }
80 g gula pasir
100 ml santan – dari 1/4 biji kelapa
½ camt garam
110 g tepung gandum
1 biji telur
Cara membuatnya:
1. Lecek pisang hingga hancur. Campurkan dengan air gula merah, gula, santan, garam, tepung gandum dan telur.
2. Ratakan adunan ke dalam loyang 20 cm yang dilengser minyak.
3. Kukus selama 20-25 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment