Powered By Blogger

Friday, September 3, 2010

Sambal Tempoyak Udang

bahan
½ kilo udang sederhana besar
20 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih di tumbuk hingga lumat
½ inci kunyit hidup
6 sudu besar Tempoyak
1 helai daun kunyit – dihiris nipis
2 batang serai – diketuk
½ cawan air
Garam secukup rasa

-Another alternative:
gula dan garam secukup rasa
1 biji kelapa 3 cawan santan (gantikan air)- sukatan untuk 1 Kg udang.

Cara-caranya
Udang dibersihkan dan ditoskan.Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, tempoyak, air dan serai, gaul hingga sebati.Kacau sehingga adunan tersebut pekatMasukkan udang dan daun kunyitBiarkan seketika hingga udang masak.Sedap dimakan dengan ulam petai atau kacang botol.
Ruj: Bernama Resipi


Sambal Tempoyak Pahang

bahan-bahannya:-
35 biji cili padi
10 batang serai
15 helai pucuk kaduk
5 helai daun kunyit
isi kunyit 1/2 inci
100gm ikan bilis
tempoyak 1 mangkuk
gula 3 sudu
garam kasar 1 sudu(secukup rasa)

cara-caranya:-
1. tumbuk cili hingga lumat bersama garam kasar dan isi kunyit.
2. hiris halus daun kunyit, pucuk kaduk serta serai.
3. masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam periuk gaulkan bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah dihiris. masukkan tempoyak kacau sebati bersama 2 mangkuk air dan last sekali masukkan ikan bilis.
4. kemudian barulah jerang di atas api yang perlahan hingga mendidih. masukkan gula secukup rasa.
5. bila sudah masak tutup api dan hidangkan bersama ulam-ulaman seperti petai padi, pucuk ubi rebus, jantung pisang rebus dll. makan hingga menjilat jari hingga tak nampak orang di tepi.
(p/s boleh dimasukkan bahan-bahan lain seperti udang dll mengikut selera)

No comments: