aku pun mulalah mengerjakan laptopku untuk menyelongkar resepi..tup..tup..dapatlah resepi kuih tepung kapur dari FP mamawandiha..mekasih ya..kita orang terengganu, tapi lama sangat dah tak masak kuih ni..bukan apa takut terlembik ke, terkeras ke..tu cari resepi kat FP..maaf ye madiha, akak copy and paste je resepi kat sini..sebab baru nak buat, tak ada gambar sendiri..
daripada mamawandiha.fotopages.com
TEPUNG KAPUR
Bahan2
500 gm tepung gandum
1 s/k rata kapur makan - dibancuh dengan 1/2 cwn air
1 1/4 cawan gula merah - dimasak dengan 2 cawan air dan ditapis, biarkan suam.
2 cawan air biasa
(jumlah air yg digunakan ialah 4 1/2 cawan kesemuanya)
1/2 biji kelapa parut digaul dengan sedikit garam
Cara membuat
1. Panaskan periuk kukusan
2. Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
3. Campurkan air biasa ke dalam air gula merah tadi supaya air gula merah menjadi sejuk sedikit.
4. Tuangkan air gula merah ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata. Masukkan air kapur dan kacau rata
5. Adunan agak berketul2 tapi tak mengapa teruskan menggaul. Cara mudah utk menggaul ialah dgn menggunakan tangan agar mudah kita memecahkan ketulan2 tepung. Jika tak mahu.. masih boleh gunakan senduk tetapi adunan hendaklah ditapis sebelum dikukus.
6. Tuangkan adunan yg telah rata ke dalam loyang dan kukuslah sehingga masak lebih kurang 45 minit.
7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong nipis2 dan digaul dengan kelapa sebelum menghidang
No comments:
Post a Comment