Powered By Blogger

Friday, September 3, 2010

SAMBAL TUMIS TEMPOYAK [sumber; emiera]

(campur ikan bilis dan petai)

Bahan2:

3 sudu besar cili blend (cili kering yang telah diblend)
2 labu (sedang) bawang merah
3 papan petai -terpulang selera masing2
ikan bilis (anggaran 2 sudu besar) - tidak perlu digoreng
minyak masak untuk menumis
2 sudu besar tempoyak (seeloknya tempoyak yg tidak terlalu masam/lama)
2 batang serai yang diketuk
Asam keping -jika perlu
Garam
Gula
Air- anggaran 3/4 cawan(boleh juga guna 1/4 cawan santan + tambah sedikit air)

Cara2;

1. Panaskan minyak masak
2. Masukkan bawang besar, goreng hingga agak layu dan bangkit bau.
3. Masukkan cili blend tadi dan tumis hingga pecah minyak.
4.Masukkan seria yg telah diketuk
5. masukkan air ataupun(santan + air) dan juga tempoyak tersebut. kacau rata sehingga tempoyak telah sebati (tidak berketul2)
6. Masuk garam, gula dan asam keping. Kemudian masukkan ikan bilis tadi.
7. masakkan hingga agak2 pekat, baru masukkan petai (sekadar layu).
8. Sedap dihidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng.

**Ikan bilis tersebut bolehlah jugak digantikan dengan udang

No comments: