Powered By Blogger

Wednesday, December 2, 2009

RENDANG DAGING

http://wamildin.multiply.com/recipes

Bahan-Bahan
600 g. daging lembu tanpa minyak
2 g. (2 keping) asam keping
25 g. (3 sudu besar) minyak sayuran
200 ml. (1 cawan) air
20 g. (4 helai) daun kunyit, dihiris halus
1 sudu teh garam
75 g. (½ cawan) isi kelapa untuk dibuat kerisik
2 cawan susu rendah lemak

Bahan-Bahan Untuk Digiling:
200 g. (20 biji) bawang merah
25 g. (5 sm.) halia
25 g. (5 sm.) lengkuas
2 batang serai
10 g. (10 tangkai) cili kering tanpa biji
20 g. (4 ulas) bawang putih

Bahan Hiasan:
2 helai daun salad
2 biji tomato, dihiris

Cara Cara
· Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah digiling.
· Bila garing, masukkan air dan biarkan mendidih.
· Masukkan asam keping dan diikuti dengan susu rendah lemak.
· Masukkan kerisik dan kacau sampai kering.
· Masukkan daun kunyit, garam dan gula.
· Hiaskan dengan daun salad dan tomato. Hidangkan.
-----------------------------------------------------------------------------

RENDANG MINANG

Bahan-bahan
600 g daging lembu
200 g bawang besar
50 g bawang putih
2 cm lengkuas
80 g cili api
3 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 1/2 biji kelapa, diperah santannya
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara membuat
· Rebus daging hingga empuk. Sejat air rebusan dan ketepikan daging.
· Kisar bawang besar, bawang putih, lengkuas, cili api, serai dan kunyit hidup. Gaul bahan dikisar tadi bersama daging hingga sebati.
· Masukkan santan dan asam gelugur di dalam periuk bersama daging. Kacau rata menggunakan api sederhana. Masak hingga pekat dan kering dan masukkan garam dan gula serta daun kunyit.

-------------------------------------------------------------------------------------
RENDANG RAMADHAN

Bahan-bahan
600 gm daging lembu
1 litre santan dari 2 biji kelapa
50 gm kerisik
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan kasar

Tumbuk
4 sudu makan lada kisar
2 biji bawang besar
6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
2 sm halia
2 batang serai
2 sm lengkuas
garam dan gula

Cara-cara
· Masukkan daging, santan dan bahan-bahan kisar kedalam periuk dan masak hingga daging empuk.
· Masukkan kerisik, jintan putih dan jintan kasar. Masak hingga kuahnya agak kering.
· Masukkan garam dan gula. Rasa dan tambah perasa jika suka.

No comments: