Powered By Blogger

Wednesday, December 2, 2009

JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

Bahan-Bahan
500 gram Udang segar
2 batang Jagung muda
50 gram Daun kucai
5 batang Lada merah
3 biji Bawang besar
2 biji Telur
300 gram Tepung gandum
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Cara
· Udang dibuang kulit, dibersihkan dan dilomor dengan sedikit garam.
· Jagung diambil bijinya saja.
· Lada merah dibelah empat, buang bijinya kemudian dihiris tipis.
· Daun kucai dihiris.
· Bawang merah besar dipotong dadu.
· Campurkan kesemua bahan-bahan tadi.
· Kocok telur, gaul dengan kesemua bahan, akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit beserta air yang telah dicampurkan dengan garam secukup rasa, sehingga menjadi kental dan tidak begitu lembik.
· Simpan di dalam peti sejuk selama ½ jam sebelum digoreng.

No comments: