Bahan-bahan
90ml minyak makan
1 1/4 litre santan (daripada 1 1/2 biji kelapa parut)
4 keping daun salam
1 biji lobak merah dipotong, 2.5sm / 1 inci panjang
10 batang kacang panjang, dipotong 2.5sm / 1 inci panjang
2 biji kentang, dipotong dadu
1/2 biji kobis
2 biji terung
3 biji lada merah, dipotong dua
3 biji lada hijau, dipotong dua
2 keping tahu, dipotong 6
2 keping tempe, dipotong 6
garam secukup rasa
Tumbuk
15 batang lada kering
1 sudu makan serbuk ketumbar
8 biji buah keras
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
55gm udang kering direndam
1 sm lengkuas
1 sm kunyit hidup
Cara-cara
· Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
· Masukkan santan dan daun salam. Setelah mendidih masukkan lobak merah masakselama 10 minit barulah masukkan sayur yang lain.
· Setelah mendidih, masukkan tahu, rempe dan garam.
No comments:
Post a Comment