Powered By Blogger

Wednesday, December 2, 2009

NASI TOMATO

sumber;http://wamildin.multiply.com/recipes

Bahan-bahan
3 tin susu beras - direndam lebih kurang 15 minit
5 sudu besar susu cair
1/2 tin tomato heinz

Bahan untuk menumis:
5 ulas bawang merah - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
sedikit buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
sedikit halia - dimayang
daun pandan
sedikit minyak sapi

Cara-cara
· Tumis minyak sapi, masukkan bahan-bahan yang hendak ditumis bila sudah naik bau masukkan tomato serta susu cair kemudian masukkan beras dan air.
Bila nasi sudah kering masukkan pula kismis jika anda suka

-------------------------------------------------------------------------------------

AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan
1 ekor ayam kecil dipotong 8
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tomato puree
1 sudu makan cuka
garam dan gula secukup rasa
garam dan gula secukup rasa

Tumbuk
10 sudu makan lada kisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
sedikit halia
6 biji gajus
4 tomato biji (kisar asing dengan gajus)

Cara-cara
· Satukan ayam, air asam jawa, bahan-bahan yang dikisar dan bahan-bahan kisar keringdan masakkan atas api hingga air ayam kering.
· Masukkan santan, daun limau purut dan serai. Kacau hingga kuahnya pekat.
· Masukkan garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.

----------------------------------------------------------------------------------
KURMA AYAM

Bahan-bahan
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong kecil-kecil)
60g marjerin
3 cawan pati santan atau 1 tin susu sejat cair
3 biji tomato (dipotong empat)

Tumbuk
1 inci halia
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar lada sulah
2 1/2 sudu besar adas
2 sudu besar jintan putih
60g buah badam/biji gajus
3/4 cawan bawang merah hiris
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 biji lada merah (dibelah memanjang)

Perasa
3 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
garam secukup rasa
air daripada 1 biji limau nipis

Cara-cara
· Pijarkan marjerin atas api yang sederhana dan tumis bahah giling selama 1 minit. Masukkan kesemua rempah kering dan goreng hingga naik baunya.
· Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar. Goreng hingga layu, kemudian masukkan ayam dan gaul hingga rata.
· Masukkan santan dan garam secukup rasa, kacau. Biarkan campuran itu mendidih, kemudian kecikan api. Didihkan perlahan-lahan dengan bertutup selama 5 minut.
· Masukkan lada dan masak hingga empuk. Angkat dari api.
· Campurkan air limau nipis dan sesuaikan rasanya. Sendukkan keluar dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

--------------------------------------------------------------------------------

DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI

Bahan-bahan
4 camca besar Minyak Sawit Vesawit
Sedikit rempah penumis (pelaga, cengkih, kulit kayu manis dan bunga lawang)
4 helai daun kari }
2 biji bawang besar }
2 cm halia } dikisar halus
4 ulas bawang putih }
6 ulas bawang merah }
2 camca besar serbuk ketumbar }
3 camca besar serbuk cili }
1 camca besar jintan halus } disatukan
1 camca besar jintan kasar }
1 camca besar serbuk kunyit }
1 camca kecil serbuk cengkih }
1½ kg daging dan tulang kambing - dipotong sederhana lebar.
2 cawan kacang kuda (direbus sampai lembut dan ½ bahagian dimesin lumat)
1 tin buah tomato diramas halus
1 batang zuchinni dipotong lebar-lebar
2 biji terung bulat
1 batang carrot
3 biji ubi kentang
10 batang kacang panjang
10 biji kacang bendi
1 biji lada capsicum hijau
1 biji lada capsicum merah
4 biji cili hijau
3 keping asam gelugor
Sedikit daun ketumbar untuk hiasan dan bawang goreng.

Cara-cara
· Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar. Bila kuning, masukkan bahan-bahan rempah.
· Tumis pada api yang sederhana sampai wangi sebelum dimasukkan daging kambing.
· Kecutkan selama 10 minit. Masukkan tomato, air secukupnya dan masak selama ½ jam hingga daging empuk.
· Setelah itu masukkan sayir-sayuran (keras dahulu, sampai empuk, baru dimasukkan sayuran yang lembut) Masukkan asam keping, kacang kuda, garam dan gula.
· Apabila semua bahan-bahan sudah masak, sajikan bersama-sama daun ketumbar dan bawang goreng.

No comments: