Powered By Blogger

Wednesday, October 28, 2009

Puding Caramel tanpa telur

Sumber : Myresipi

Bahan A
2 senduk gula
1/2 cwn air

Bahan B
1 bungkus agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula

Bahan C
1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
2 sudu makan tepung kastard
1 sdt vanilla
(Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara
1.hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..

2.Dalam periuk didihkan bahan B. kecilkan api kemudian masukkan bahan C. kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.

3.Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).

No comments: