Powered By Blogger

Wednesday, October 28, 2009

Kuay teow goreng basah

source: noreen

Bahan-bahan:
500gm kuay teow
200gm daging - dihiris nipis
10 ekor udang besar atau 200gm udang size kecil
2 ikat sawi - dipotong selebar 2 inci
taugeh secukupnya
4 biji telur
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
15 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih

cara:
panaskan minyak di dalam kuali
pecahkan telur dan goreng secara scrambled tetapi jangan terlalu lama
angkat dan ketepikan
panaskan minyak lagi dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
masukkan daging dan sedikit air
masak sehingga daging empuk
kemudian masukkan sos tomato, kicap, garam, serbuk perasa dan gula
gaulkan sebati dan tumiskan sehingga rempah bertukar warna kegelapan sikit dengan menggunakan api sederhana besar
bila rempah dah ditumis dengan sempurna barulah dimasukkan udang
gaulkan sebati dan biarkan sekejap
masukkan pula sawi dan gaul rata
bubuh pula kuay teow dan telur goreng tadi dan gaulkan rata
kecilkan api dan akhir sekali barulah dimasukkan taugeh
kacaukan sehingga semua bahan sebati
setelah itu bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama2 dengan cili jeruk dan taburkan dengan sedikit bawang goreng

No comments: