mi bandung muar
28 September 2009 at 1:10 PM
hari ni masak me bandung muar, balik muar raya kedai makan xbuka xdapatlah makan mi bandung. so balik rumah masak sendiri lah.
jom kita tengok resepinya. hidangan untuk 5 orang
600 gm mi kuning
1 keping tahu
300 gm tulang
300 gm daging (dipotong kecil)
3 pokok sawi
200 gm udang
300 gm keledek (optional untuk pekatkan kuahnya)direbus dan dimesin di lenyek halus
2 cambesar sos tiram
1 cambesar sos tomato
8 cawan air
5 biji telur
untuk di mesin sekali
8-10 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
100 gm udang kering (rendam dulu supaya kembang)
cara caranya
celur kan mi dulu dan ketepikan
dalam periuk rebuskan tulang dan daging. ketepikan. dalam kuali tumis bahan2 yang dimesin hingga garing masukkan sos tiram dan sos tomato,, kemudian masukkan air rebusan daging tadi dan keledek yang dilenyek biar ia mendidih kemudian masukkan daging, udang, biar udang masak kemudian masukkan telur akhir sekali masukkan telur, biarkan telur masak, bila kuah sudah masak boleh lah masukan mi selama 5 minit kemudian siap untuk dihidang.
kalau xmau masukkan mi dalam kuah pun xape boleh dihidang berasingan kalau nak makan baru curahkan kuah ke atas mi, sebab mi dah pun dicelur.
No comments:
Post a Comment