Powered By Blogger

Wednesday, October 28, 2009

Mee hoon beriani

Bahan-bahan:
450gm bihun - direndam dengan air panas supaya lembut
2 camt pewarna kuning - ditaburkan ke atas bihun dan gaulkan supaya warna sekata
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan minyak sapi/makan
4 biji buah tomato - belah 2 dan dihiris nipis
1 batang cili hijau - dibelah 2 atau hiris
1 batang cili merah - dibelah 2 atau hiris
1 ikat daun pudina - dihiris
1 ikat daun ketumbar - dihiris
1 sudu besar rempah beriani
250ml (1 cawan) air
1 cawan bawang goreng
1 tin kecil kacang peas
secekak sawi - dipotong
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering - kalau nak pedas tambahkan

cara:
ayam dilumurkan dengan garam dan serbuk lada hitam
perapkan selama 15 min
kemudian gorengkan sehingga garing dan ketepikan
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
masukkan garam, kedua2 cili, rempah beriani, bawang goreng dan kedua2 daun
kacaukan selama 2-3 min sehingga sebati
tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih
masukkan ayam dan gaul rata
biarkan ayam sebentar dan angkat
ketepikan ayam dan biarkan rempah
tambah garam jika perlu
masukkan sawi, bihun dan gaulkan rata
akhir sekali masukkan kacang peas, buah tomato dan ayam tadi
gaulkan semua sehingga sebati
angkat dan hidangkan
source: k.rossya (ubah sedikit)

No comments: