Powered By Blogger

Wednesday, October 28, 2009

Mee Kantonis

Bahan-bahan
Tagliatelle (Sejenis pasta yang leper2 nipis, kecik sikit dari fetuccini, gambar attached. Kalau kat msia boleh la guna yee mee yang kering tu)
1 ulas bawang putih
3 cawan stok ayam (saya rebus rangka ayam)
2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh sedikit air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Daun bawang
Bawang goreng

Caranya

Tumbuk bawang putih hingga pecah. Di dalam periuk kecil tumis dengan minyak yang sedikit hingga garing.
Masukkan stok ayam dan mee. Mee ni kering jadi masak hingga lembut.
Masukkan sos tiram, lada sulah dan garam.
Masukkan bancuhan tepung jagung. (Kelikatan mee sebenarnya terpulang pada citarasa masing2)
Pecahkan telur ke dalam mee.
Angkat. Masukkan dalam mangkuk dan taburkan daun bawang dan bawang goreng.

No comments: