Bahan-bahan (3 orang):
300gm mee kuning - dicuci dan celur selama 30 saat
2 biji tauhu - digoreng dan dihiris
taugeh - dicelur sekejap
bawang goreng
hirisan daun sup/daun bawang
300gm udang sederhana besar
3 biji ubi kentang (250gm) - direbus dan dilecek
1 camb gula perang
1-2 ketul kiub ayam atau 1 liter stok ayam
1 1/2 camb cili kisar
4 biji telur
garam secukup rasa
Bahan2 sos:
3/4 cawan sos tomato
2 camb sos cili
1 camb sos tiram
Bahan2 kisar:
1 biji bawang besar size besar
10 ekor udang - rendamkan sekejap ke dalam air panas dan toskan
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis halia
cara:
panaskan minyak, tumis bahan2 kisar sehingga wangi
masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak
kemudian masukkan pula bahan2 sos, gaul rata
tuangkan air dan masukkan kiub ayam (kalau guna stok tak perlu kiub), kacau rata dan biarkan sehingga mendidih
masukkan pula kentang lecek, gula dan garam secukup rasa. kacau dan biarkan mendidih
perlahankan api dan pecahkan telur satu persatu sehingga telur masak dan timbul
masukkan udang dan biarkan masak sehingga 2-3 min lagi. kepekatan kuah bergantung pada diri sendiri jika nak cair atau pekat
cara dihidangkan: isi mee secukupnya, letak taugeh, tauhu goreng dan kuah bersama2 dengan telur
sebelum dihidangkan taburkan bawang goreng dan daun bawang
makan panas2
source: mat gebu
No comments:
Post a Comment