Bahan-bahan
1 kilo mee kuning (keow teow)
½ kilo sayor sawi dipotong-potong
½ kilo udang basah dibersihkan bahagian kepalanya direbus untok ambil air rebusannya
3 keping fish cake digoreng dan dipotong
4 ekor sotong dibersihkan dan dipotong bulat atau bunga
3 keping chiken cube stock
3 sudu makan sauce tiram (oyster sauce)
3 sudu makan kicap cair (light soya sauce)
3 sudu makan tepong jagong
2 biji telor
3 sudu makan minyak masak
1 biji tomato dipotong empat
Garam dan serbok perasa
Bahan tumisan
1 biji bawang besar dihiris
3 biji bawang puteh dihiris halus
1 inci halia hiris halus
2 biji chili merah dihiris
Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan penumis hingga kuning.
2. Tuangkan air rebusan udang, jika kurang boleh tambah air.
3. Masukkan sauce tiram, kicap cair dan chicken cube. Masak hingga mendidih,
4. Masukkan sayur sawi dan tomato dan kacau rata hingga sayurnya agak masak.
5. Masukkan udang, fish cake dan sotong kacau rata.
6. Pukul telur dalam mangkuk kacau hingga kembang dan masukkan dalam kuah tadi dan kacau rata.
7. Masukkan garam, serbuk perasa. Tepong jagung dibancuh dengan air lalu dituang dalm kuah tadi.
8. Kacau hingga agak pekat. Sedikit barulah ditutup apinya.
Note
Mee kuning / kuey teow hendaklah digoreng dahulu dengan minyak hingga naik baunya.
Menghidangnya
Masukkan mee kedalam mangkok dan tuangkan kuah tadi dan hiaskanlah dengan bawang goreng, daun sadri /daun sup dan lada jeruk.
No comments:
Post a Comment