Bahan-Bahan
Daging Lembu (yang telah dikisar atau dipotong dadu)
3 batang Kayu Manis
3 keping Buah pelaga
3 keping Buah cengkih
3 keping Buah lawang
3 batang Kayu manis
3 keping Halia
Sedikit Lada hitam
Sedikit Lada putih
Sedikit Cili Boh & Cili Padi
Sedikit Rempah Sop
Sedikit Sos tomato & Sos Cili Minyak untuk menumis
Cara-cara
Tumiskan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, lada putih, halia, cili boh, rempah sop dan sos tomato dan cili hingga garing.
Selepas itu masukkan air diikuti dengan lada hitam.
Setelah air mendidih, masukkan daging dan empat sudu kicap manis.
Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dicampur air untuk memekatkan kuah setelah daging empuk.
No comments:
Post a Comment