Bahan-bahan:
1kg mee kuning
300gm udang
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar petis
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
keledek/ubi kentant - direbus dan dilenyek halus untuk memekatkan kuah (optional)
taugeh secukupnya
sawi secukupnya
daun bawang dan bawang goreng secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 inci halia
cara:
rebus udang sehingga masak
tapiskan udang dan asingkan
air rebusan jangan dibuang kerana akan digunakan untuk membuat kuah
panaskan minyak
tumiskan cili kisar sehingga garing
masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing
kemudian masukkan air rebusan udang tadi dan renihkan sehingga mendidih
masukkan pula sos tomato, sos cili dan petis
kacaukan rata dan renihkan lagi kuah
letakkan keledek/ubi kentang yang telah dilenyek tadi untuk memekatkan kuah
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
renihkan kuah dengan api yang kecil kerana semakin lama direnih semakin sedap kuahnya
cara menghidang: celurkan mee, sawi dan taugeh dan kemudian letakkan ke dalam mangkuk
letakkan udang ke atasnya dan tuangkan kuah
taburkan daun bawang dan bawang goreng
hidangkan panas2
note: senang dan sedap
source: che iza, myr
==========================================================================
Sep 06
Posted by noreen
Mee udang resepi II
Bahan-bahan:
1kg mee kuning
300gm udang
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar petis
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
keledek/ubi kentant - direbus dan dilenyek halus untuk memekatkan kuah (optional)
taugeh secukupnya
sawi secukupnya
daun bawang dan bawang goreng secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 inci halia
cara:
rebus udang sehingga masak
tapiskan udang dan asingkan
air rebusan jangan dibuang kerana akan digunakan untuk membuat kuah
panaskan minyak
tumiskan cili kisar sehingga garing
masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing
kemudian masukkan air rebusan udang tadi dan renihkan sehingga mendidih
masukkan pula sos tomato, sos cili dan petis
kacaukan rata dan renihkan lagi kuah
letakkan keledek/ubi kentang yang telah dilenyek tadi untuk memekatkan kuah
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
renihkan kuah dengan api yang kecil kerana semakin lama direnih semakin sedap kuahnya
cara menghidang: celurkan mee, sawi dan taugeh dan kemudian letakkan ke dalam mangkuk
letakkan udang ke atasnya dan tuangkan kuah
taburkan daun bawang dan bawang goreng
hidangkan panas2
note: senang dan sedap
No comments:
Post a Comment